Descriere
Erasmus +
Școala Populară de Arte și Meserii Sf.Gheorghe prin acest proiect urmărește să participe la crearea și dezvoltarea unor oportunități de învățare de calitate înaltă în domeniul educației adulților, adaptată la nevoile persoanelor indiferent de calificările lor, crearea unor materiale digitale (formări e-learning, manual digitale, cursuri online) și dezvolatarea unor parteneriate strategice europene cu instituții cu profil asemănător.
Scopul principal al proiectului Digitalizarea Educației Adulților:
- crearea unui proiect de mobilitate internațională pentru 15 persoane, cadre didactice din cadrul școlilor profesionale și a instituțiilor care au ca și obiect de activitate educația adulților. Ei vor putea participa la observare directă (job – shadowing) timp de 10 zile la o instituție dintr-un stat membru UE, având același obiect de activitate.Îmbunătățirea calității educației prin metode inovative pedagogice, didactice și metodologice.
Obiectivele proiectului
Erasmus +
- realizarea unui plan de dezvoltare digitală pentru instituție până la sfârșitul proiectului, pe baza cunoștințelor acumulate în cadrul proiectului de mobilitate.
- realizarea unui plan de dezvoltare a materialelor digitale (manuale, platformă digitală, etc.)
- realizarea unui plan de dezvoltare internațională prin extinderea cursurilor de formare către mediul rural
- crearea unui caiet de prezentare a proiectului
Finanțatorii programului: ERASMUS+ și ANPCDEFP (Agenția Națională̆ pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale).
Etapele principale ale proiectului
- Etapa de pregătire
- Etapa de mobilitate
- Etapa de încheiere
Etapa de pregătire
Erasmus +
Etapa de pregătire, 7 – 9 mai 2021
În această etapă a implementării au participat 16 persoane din două județe (Covasna și Harghita), cadre didactice din cadrul școlilor profesionale și a instituțiilor care au ca și obiect de activitate educația adulților, precum și mentorul programului, care în această fază a ținut trainingul Managementul strategic. Pe parcursul a celor trei zile au fost însușite cunoștințe despre:
Concepte strategice, dezvoltarea strategiei, viziune, misiune, analiza SWOT, înfruntarea provocărilor, definirea obiectivelor, brainstorming, realizarea unei strategii, plan de acțiune
În afară de temele enumerate mai sus, am avut parte de jocuri de echipă care au făcut posibil cunoașterea membrilor echipei, unele jocuri au servit buna înțelegere a termenului strategie, altele deja au intrat în detaliile tematicii proiectului de mobilitate.
În ziua de vineri a avut loc o întâlnire online cu reprezentantul partenerului din Ungaria, în afara de prezentarea proiectului, și a instituției partenere, a avut loc un schimb de opinii despre modul în care pandemia a influențat procesul și sistemul de educație.
Totodată am încercat să identificăm acele aspecte, căror cunoaștere ar fi fost necesar pentru buna gestionare a situației întâlnite, au fost discutate experiențele acumulate de participanți și sugestiile privind gestionarea situațiilor similare în viitor