Cântecul poate fi înţeles şi fără cuvinte

Elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe au făcut faţă până acum la numeroase concursuri: de data aceasta Deák Anett, eleva profesoarei István Ildikó, a câştigat menţiune la concursul destinat cântăreţilor şi instrumentiştilor de muzică populară, organizat la Târgu Jiu.

Menţiunea în sine nu pare un lucru mare, însă, cunoscând circumstanţele, este un rezultat cu atât mai remarcabil: concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni – secţiunea I, interpretare vocală şi secțiunea II, interpretare instrumentală, categoria tarafuri, o expresie specific românească care înseamnă grup de lăutari care interpretează melodii populare, expresia neexistând în muzica populară maghiară.
Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe s-a prezentat la festivalul organizat în comuna Polovragi în calitate de invitat. Profesoara de canto István Ildikó a spus că s-a propus ca instituţia să participe la festival în afara concursului, dar până la urmă au participat la competiţie, ceea ce a fost o alegere mult mai norocoasă.

Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu este cea mai mare instituţie similară din ţară, având 2000 de elevi şi un ansamblu folcloric. La Festivalul Naţional „Meleaguri Brâncuşiene” au participat 24 de concurenţi, din 11 judeţe ale ţării: Cluj, Covasna, Olt, Alba, Caraș Severin, Botoșani, Mehedinți, Brăila, Suceava și Gorj.

„În regulamentul concursului s-a specificat că partiturile trebuie trimise în prealabil, iar concurentul va fi acompaniat de un taraf compus din 16 membri. Nu trebuie să spun că muzica populară din Călata sau Ciucul de Sus nu poate fi interpretată de taraf, cu atât mai mult cu cât noi avem cu alte instrumente muzicale: broancă, contrabas cu trei corzi şi violă, iar ei cântă la instrumente cu patru corzi. Profesorii de muzică chiar erau curioşi ce fel de contrabas avem şi câte corzi are acesta. Sunt două genuri foarte diferite. Anett a interpretat un bocet din Caşin, un cântec de pribegie, apoi un bloc de cântece din Ciucul de Sus, acesta fiind probabil cel mai autentic în ceea ce priveşte stilul. Am primit menţiune specială pentru că, pe lângă faptul că şi noi, profesorii, am ajutat la partea instrumentală, primul violonist a fost tot un elev, Sikó Barabási Zselyke, care a fost pregătit de colegul nostru Lőrinczi Zsolt. Concurenţii au fost împărţiţi în două categorii de vârstă, Anett a obţinut menţiune la categoria 12–15 ani, ceea ce este un mare lucru pentru că, în cadrul festivalului, am avut o nuanţă diferită. Pot spune că în ceea ce priveşte claritatea vocii, Anett se afla printre primii concurenţi, iar juriul a apreciat în special partea profesională a producției. Pentru mine este important că elevii s-au ajutat între ei şi au obţinut împreună acest rezultat” – a declarat István Ildikó.

Gáj Nándor, directorul instituţiei aflate în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, a explicat: instituţia consideră o sarcină prioritară prezentarea elevilor săi, trimiterea acestora la concursuri, prin aceasta elevii câştigând experienţă şi încredere în propriile capacităţi profesionale, iar acesta este un lucru deosebit de important.