Pál Tünde bútorfestő nevét jól ismerik a szakmabéliek és nem csak. A Művészeti és Népiskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Segítségével lebonyolított népi bútorfestő tanfolyam egy régi hagyományokra alapozó kurzus, amely modernebb eszközökkel teszi a népi hagyományokat többé, mint száraz, panoptikumi értelmű hagyományőrzés.

Egy szokás, hagyomány akkor tud élni, ha integrálódni tud az aktuális környezetbe, ha művelői, tevékenységük során érdeklődést tudnak generálni, el tudják érni, hogy ne veszítse el funkcionalitását. Finom határ vezet a modern használhatóság és a lényeg megőrzése közt, azonban a festett bútorok sok tekintetben hasonlítanak a népviseletre: nem egyenruhamód kell elképzelni őket, hanem számtalan egyedi, jellemvonásaikban hasonló, ám egymástól mégis a készítő tudásának, elképzeléseink lenyomatáról tanúbizonyságot tévő jeggyel legyen ellátott egyedi darabként.

 

Ezen gondolat jegyében zajlik a Népiskolában az oktatás: a résztvevők kezdetben egyszerűbb motívumokkal kezdnek, papíron, aztán a saját fantáziájukra bízva, saját ízlésüknek megfelelő mintákat rajzolnak, színeznek. A legtöbb esetben a domináns szín a kék, ami hagyományosan az alap színe, ehhez a barna és bordó jellegzetes árnyalatára festett kontúrok tartoznak, a virágminták esetében a szirmok természetben is előforduló színekben pompáznak.

A tanfolyam résztvevői közt nem csak magyarok vannak – öröm megtapasztalni, hogy a román nemzetiségű résztvevők is élvezik a tevékenységet, ráéreznek a minták természetére. Átfedések ugyan léteznek a motívumok, színek közt a román kultúrában azonban mégis eltérőek ezen hagyományok.

A tanfolyam résztvevői lelkesek, a 7 hónapos projekt megkoronázása a modern külsejű, de hagyományos motívumokra építő bútoregyüttes elkészítése volt. A legfontosabb tárgy elkészítésében minden résztvevő közreműködött.

A tárgyakat már több helyen is meg lehetett tekinteni, az érdeklődőket pedig az iskola hétköznap reggel 8-16 óra közt várja.